Ovocné knedlíky recept


Ovocné knedlíky recept.

Ingredience, recept a tipy na přípravu ovocných knedlíků:

Ingredience:
- 500 g brambor, vařených ve slupce a poté oloupaných
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1-2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- ovoce dle výběru (jahody, meruňky, borůvky atd.)
- cukr nebo tvaroh na náplň
- máslo, cukr a strouhanka pro posypání
- mletá skořice pro dochucení (volitelné)

Recept:
1. Vařené a oloupané brambory nastrouhejte na jemno. Přidejte mouku, vejce, olej/máslo a špetku soli. Zpracujte do hladkého těsta, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
2. Těsto rozdělte na menší kousky. Každý kousek rozválejte v dlani a vložte do středu ovoce (případně ovoce smíchané s cukrem nebo tvarohem).
3. Těsto pečlivě obalte okolo náplně a vytvarujte knedlík.
4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody. Vařte asi 7-10 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
5. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a osmažte strouhanku dozlatova.
6. Uvařené knedlíky vyjměte pomocí děrované naběračky, okapejte a obalte v máslové strouhance.
7. Podávejte teplé, posypané cukrem a podle chuti posypané mletou skořicí.

Tipy:
- Před přidáním ovoce do těsta ovoce posypte cukrem a nechte chvíli odstát, uvolní se šťáva a zvýrazní se chuť.
- Pokud používáte velmi šťavnaté ovoce, můžete jej nejprve obalit v troše hrubé mouky, aby se šťáva během vaření neuvolnila příliš rychle.
- Pro extra křupavou strouhanku můžete přidat do másla při smažení trochu cukru, získáte tak karamelizovaný efekt.
- Experimentujte s různými druhy ovoce nebo kombinujte více druhů do jednoho knedlíku pro zajímavé chuťové kombinace.