Ovesná polévka se sýrem recept


Ovesná polévka se sýrem recept.

Ingredience:

- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g tvrdého sýra (např. cheddar, gouda)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik snítek čerstvého tymiánu nebo petrželky pro ozdobu
- (Volitelně) smetana pro zjemnění

Recept:

1. Příprava základu: Na středně velké pánvi na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte ovesné vločky a za stálého míchání je asi minutu opékejte, aby se chutě spojily.

2. Vaření polévky: Ovesnou směs zalijte zeleninovým vývarem a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nejsou ovesné vločky měkké a polévka začne houstnout. To obvykle trvá přibližně 10-15 minut.

3. Přidání sýra: Do polévky nastrouhejte tvrdý sýr a za stálého míchání vařte, dokud se sýr úplně nerozpustí a polévka se stane krémovou.

4. Dochucení: Polévku ochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti. Můžete přidat i trochu smetany pro zjemnění chuti.

5. Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami, jako je tymián nebo petrželka.

Tipy:

- Variace sýra: Experimentujte s různými druhy sýra pro změnu chuti. Každý sýr dodá polévce jedinečný charakter.

- Zahuštění: Pokud preferujete hustší konzistenci, můžete přidat více ovesných vloček nebo na konec vaření trochu smetany.

- Přidání zeleniny: Pro výživnější variantu můžete do polévky přidat nakrájenou mrkev, celer nebo jinou zeleninu vaší volby. Přidejte ji spolu s cibulí a česnekem a zpěňte.

- Servírování: Polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami pro kompletní a uspokojivý jídlo.

Tato ovesná polévka se sýrem je nejen chutná, ale také výživná a poskytuje tělu důležité živiny. Je to skvělá volba pro chladné dny, kdy potřebujete něco, co vás zahřeje a zasytí.