Otrubový chléb s medem recept


Otrubový chléb s medem recept
Ingredience pro otrubový chléb s medem zahrnují vodu, čerstvé droždí, med, sůl, celozrnnou mouku a otruby. Na začátku je potřeba v teplé vodě rozpustit droždí a přidat lžíci medu, což pomůže droždí aktivovat. Počkejte, dokud směs nezačne bublat. Pak smíchejte v jiné míse celozrnnou mouku, otruby a sůl. Přilijte směs vody, droždí a medu a zamíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Po vykynutí těsto znovu propracujte a vložte do formy na chleba. Nechte ještě asi 30 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsiusa asi 30-40 minut. Chléb je hotový, když má zlatavou kůrku a zní dutě, když na něj poklepete.

Tipy pro dokonalý otrubový chléb s medem:
1. Přesnost je klíčová, pečlivě odměřujte ingredience, aby byl chléb každý den stejně dobrý.
2. Těsto nechte dostatečně dlouho kynout, je to důležité pro správnou texturu chleba.
3. Med dodá chlebu lehkou sladkost a krásnou zlatavou barvu, ale nebojte se experimentovat s různými druhy medu pro změnu chuti.
4. Pro extra křupavou kůrku můžete během pečení v troubě na dno trouby postříkat trochu vody. Tím vytvoříte páru, která pomůže dosáhnout křupavější kůrky.