Oříškové ruličky recept


Oříškové ruličky recept.

Ingredience pro oříškové ruličky zahrnují 200 g hladké mouky, 100 g mletých oříšků (můžete použít vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle), 100 g másla nebo margarínu, 80 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce a špetku soli. Pro posypání budete potřebovat moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem nebo mleté oříšky.

Recept na oříškové ruličky je poměrně jednoduchý. Začněte smícháním hladké mouky, mletých oříšků, cukru moučka, vanilkového cukru a špetky soli v míse. Přidejte změklé máslo nebo margarín a vejce. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš měkké, můžete ho na chvíli dát do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.

Na pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na plát tlustý asi 3 mm. Vykrájejte z něj dlouhé proužky široké přibližně 1 cm. Každý proužek poté pečlivě omotejte kolem speciální formy na ruličky nebo použijte například kovovou trubičku. Pokud formu nemáte, můžete těsto zatočit do spirály tak, aby vytvořilo ruličku.

Ruličky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut nebo dozlatova. Po upečení nechte ruličky chvíli vychladnout, než je opatrně sundáte z formy. Ještě teplé ruličky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo je posypte mletými oříšky.

Tipy pro dokonalé oříškové ruličky:
- Před pečením můžete těsto na chvíli dát do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.
- Při práci s těstem se snažte pracovat rychle, aby se máslo v těstě neroztavilo od tepla rukou.
- Aby se ruličky nepřipekly k formě, můžete formu lehce vymazat máslem nebo použít pečicí papír.
- Pokud chcete, aby byly ruličky extra křehké, přidejte do těsta lžíci studené vody nebo alkoholu (např. rumu).
- Nechte ruličky po upečení a obalení v cukru dobře vychladnout, než je uložíte do uzavíratelné nádoby. Díky tomu zůstanou déle křupavé.