Oříšková s čokoládou recept


Oříšková s čokoládou recept.

Ingredience pro oříškovou s čokoládou:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 100 g mletých oříšků (lískové, vlašské apod.)
- 150 g hořké čokolády
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli

Recept na oříškovou s čokoládou:

1. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte mleté oříšky, cukr a špetku soli a vše dobře promíchejte.
2. Přidejte změklé máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka nebo vody.
3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice alespoň na 30 minut.
4. Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
5. Z těsta vytvarujte malé kuličky, které na plechu lehce zploštěte.
6. Pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, nebo dokud nejsou sušenky lehce zlatavé.
7. Nechejte sušenky vychladnout na plechu.
8. Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
9. Vychladlé sušenky ponořte do rozpuštěné čokolády a nechte ztuhnout na mřížce nebo na pečicím papíře.

Tipy pro dokonalou oříškovou s čokoládou:
- Pro výraznější chuť oříšků je můžete před přidáním do těsta lehce opražit na suché pánvi.
- Místo hořké čokolády můžete použít mléčnou nebo bílou, podle osobní preference.
- Sušenky skladujte v uzavřené nádobě, aby se nepřevlhnuly. V této nádobě vydrží několik dní křupavé.
- Pro dekorativnější vzhled můžete před ztuhnutím čokolády posypat sušenky ještě trochou mletých oříšků nebo drobně nakrájenými kousky ořechů.