Ořechový závin recept


Ořechový závin recept.

Ořechový závin je tradiční český moučník, který se hodí k nedělnímu čaji nebo jako pohoštění pro návštěvy. Zde je postup, jak si ho můžete připravit sami doma.

Ingredience
Pro těsto potřebujete 500 g hladké moučky, 250 ml mléka, 70 g másla, 30 g čerstvého droždí, špetku soli a 2 lžíce cukru. Dále budete potřebovat 1 vejce na potření těsta.

Pro náplň je potřeba 300 g mletých ořechů, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr a asi 100 ml mléka nebo vody na zvlhčení ořechů.

Recept
Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte do malé misky, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Zamíchejte a nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si do větší mísy prosejte mouku, přidejte sůl, zbytek cukru a rozpuštěné máslo. Přilijte vykynutý kvásek a zbytek mléka a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Pro náplň smíchejte mleté ořechy, cukr a vanilkový cukr. Postupně přidávejte mléko nebo vodu, dokud směs není dostatečně vlhká na to, aby se dala snadno rozetřít.

Když je těsto vykynuté, rozválejte ho na pomoučněném válu na obdélníkový plát. Rovnoměrně na něj rozetřete ořechovou náplň a těsto zrolujte do tvaru závinu. Závin položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut, dokud není krásně zlatavý.

Tipy
Pro extra šťavnatý závin můžete do ořechové náplně přidat trochu rumu nebo medu, který dodá závinu jedinečnou chuť. Také můžete experimentovat s přidáním rozinek nebo jiného sušeného ovoce do náplně. Aby byl závin krásně lesklý, můžete ho před pečením potřít ještě medem smíchaným s vodou.