Ořechovo-karamelový dort recept


Ořechovo-karamelový dort recept.

Ingredience pro dort:

Na korpus:
mouka pšeničná hladká 200 g
cukr krupice 150 g
vejce 4 ks
máslo 100 g
prášek do pečiva 1 lžička
mleté ořechy (vlašské nebo lískové) 100 g

Na karamel:
cukr krupice 200 g
smetana ke šlehání 150 ml
máslo 50 g
špetka soli

Na krém:
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
vanilkový extrakt 1 lžička
mleté ořechy 50 g

Dekorace:
celé ořechy
čokoládové hoblinky nebo jiná čokoládová dekorace dle chuti

Recept:
1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě.
2. Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce a šleháme, dokud směs není hladká.
3. Do směsi prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme mleté ořechy a vše důkladně promícháme.
4. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme přibližně 25 minut.
5. Pro karamel v malém hrnci zkaramelizujeme cukr na středním ohni. Jakmile cukr zhnědne, přidáme máslo, smetanu a sůl a mícháme, dokud není karamel hladký.
6. Pro krém vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do hladka. Přidáme mleté ořechy a dobře promícháme.
7. Korpus po upečení necháme vychladnout, rozřízneme na dva pláty. Spodní plát potřeme polovinou krému, přiklopíme druhý plát a ten potřeme zbylým krémem.
8. Dort celý polejeme karamelovou omáčkou a posypeme celými ořechy a čokoládovou dekorací.

Tipy:
- Ujistěte se, že je karamel dostatečně vychladlý, než ho použijete na dort.
- Pro extra oříškovou chuť můžete do krému přidat trochu oříškového likéru.
- Pokud máte rádi intenzivní karamelovou chuť, můžete do krému přidat trochu soli, která zvýrazní karamelové tóny.