Ořechové řezy naší babičky recept


Ořechové řezy naší babičky recept.

Ingredience:

Pro těsto:

- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva

Pro náplň:

- 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 100 g cukru krupice
- 2 bílky
- 100 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu

Pro ozdobu:

- moučkový cukr
- celé ořechy

Recept:

1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a moučkový cukr. Rukama zpracujte do hrubé směsi. Přidejte vejce a zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka. Těsto nechte odpočinout v chladu asi 30 minut.

2. Připravte náplň. Ve středně velké míse smíchejte mleté ořechy, cukr krupice, bílky, mléko a vanilkový extrakt do hladké směsi.

3. Těsto vyjměte z chladu a rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Přeneste těsto do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Rovnoměrně rozprostřete náplň na těsto.

4. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, nebo dokud nejsou kraje zlatavé a náplň je pevná.

5. Po upečení nechte zchladnout a poté řezy posypte moučkovým cukrem a ozdobte celými ořechy.

Tipy:

- Pokud máte rádi intenzivnější ořechovou chuť, přidejte do náplně lžíci rumu nebo ořechového likéru.
- Před podáváním nechte řezy alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě prolnuly.
- Pro extra křupavou texturu můžete do těsta přidat hrst nasekaných ořechů.
- Pokud chcete, aby byly řezy vlhčí, můžete přidat do náplně lžíci medu nebo javorového sirupu.