Ořechové muffiny recept.
Ingredience na ořechové muffiny:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 100 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g nasekaných ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, nebo směs podle chuti)
- špetka soli
Recept na ořechové muffiny:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky.
2. Ve velké míse promíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
3. V jiné míse důkladně smíchejte mléko, rostlinný olej, vejce a vanilkový extrakt.
4. Tekutou směs pomalu přilévejte do suché směsi, stále míchajte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Dbejte na to, abyste směs nepřemíchali, měla by zůstat lehce hrudkovitá.
5. Nakonec jemně vmíchejte nasekané ořechy.
6. Těsto rozdělte do připravených formiček na muffiny, naplňte je zhruba do dvou třetin.
7. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud špejle vložená do středu muffinu nevyjde čistá.
8. Po upečení nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě a poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy pro dokonalé ořechové muffiny:
- Pro ještě intenzivnější chuť ořechů je můžete před přidáním do těsta lehce opražit na pánvi.
- Pokud máte rádi ovoce, přidejte do těsta hrst rozinky nebo kousky čerstvých jablkek, které dodají muffinům zajímavou chuť a šťavnatost.
- Pro extra krásu a chuť můžete hotové muffiny pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.
- Pokud chcete uchovat muffiny čerstvé déle, skladujte je v uzavřené nádobě na chladném místě, kde vydrží až několik dní.