Ořechová bábovka s mrkví a pastinákem recept.
Ingredience:
200g másla
200g moučkového cukru
4 vejce
200g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
100g mletých ořechů (např. vlašských nebo lískových)
200g jemně nastrouhané mrkve
100g jemně nastrouhaného pastináku
1 lžička skořice
špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Máslo utřete s cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte.
4. Do směsi prosijte mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí. Přidejte špetku soli.
5. Přimíchejte mleté ořechy, nastrouhanou mrkev a pastinák. Vše důkladně promíchejte.
6. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 60 minut nebo dokud není bábovka upečená. Ověřte špejlí.
8. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro zajímavější chuť můžete přidat do těsta lžíci rumu nebo pomerančové kůry.
- Místo vlašských nebo lískových ořechů můžete použít i jiné druhy ořechů podle chuti.
- Bábovka je vláčnější a chutnější druhý den, ideálně ji tedy upéct den předem.
- Pro krásnější podávání můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.