Ořechová bábovka recept.
Ingredience:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- mouka na vysypání formy
- máslo na vymazání formy
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a pečicí formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně je zašlehejte do směsi.
3. Ve druhé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
4. Suchou směs střídavě s mlékem přidávejte do máslové směsi, míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec vmíchejte mleté ořechy.
6. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut nebo dokud není bábovka upečená (ověřte špejlí).
7. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo lžíci oranžové kůry.
- Pokud chcete bábovku ještě vláčnější, můžete ji po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou nebo polévkou z cukru a vody.
- Tato bábovka je skvělá nejen k čaji, ale i jako základ pro dezerty s ovocem a šlehačkou.
- Pro křupavější kůrčičku můžete formu před nalitím těsta posypat krupicovým cukrem.