Oravská kulaša recept.
Oravská kulaša je tradiční slovenské jídlo, které má silné kořeny v regionu Orava. Jedná se o druh husté polévky nebo guláše s bohatou chutí. K přípravě této lahůdky potřebujete následující ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe plec nebo kýta)
- 200 g brambor
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1,5 litru vody
- 1 lžíce rajčatového protlaku
Postup přípravy Oravské kulašy:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
2. Na velké pánvi nebo v kastrolu rozpusťte sádlo nebo rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlato hnědit.
3. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a restujte, dokud maso nezíská zlatavou barvu.
4. Přisypejte mletou papriku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
5. Přidejte rajčatový protlak a zalejte vodou. Promíchejte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 1 hodinu, dokud maso není téměř měkké.
6. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky.
7. Přidejte brambory do kastrolu a vařte dalších 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
8. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
Tipy pro dokonalou Oravskou kulašu:
- Použijte kvalitní, čerstvé suroviny pro nejlepší chuť.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat 1 lžičku majoránky nebo trochu feferonky pro pikantní verzi.
- Oravská kulaša chutná ještě lépe druhý den, když se chutě dobře propojí.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo houskami.
Oravská kulaša je vynikající vydatný pokrm, který zahřeje v chladných dnech a přenese vás do srdce slovenské Oravy svou autentickou chutí.