Opilé řezy recept.
Opilé řezy jsou tradiční český dezert, který se skládá z kakaového piškotu, krému a ovocné želé. Jsou oblíbené pro svou chuť a atraktivní vzhled.
Ingredience:
4 vejce
150 g cukru
150 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
250 ml mléka
100 g másla
1 vanilkový cukr
300 g tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce rumu
1 balení želatinového fixu
ovocná želé podle chuti (např. jahodové, malinové)
Recept:
Začněte přípravou piškotového těsta. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte kakao smíchané s moukou a práškem do pečiva. Těsto vylejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních asi 20 minut. Nechte vychladnout.
Pro krém ušlehejte změklé máslo s vanilkovým cukrem a postupně přidávejte tvaroh. Ve druhé misce ušlehejte smetanu a poté ji vmíchejte do tvarohové směsi. Přilijte rum a dobře promíchejte.
Na vychladlý piškot rozetřete krém a nechte chvíli v chladničce odpočinout. Mezitím připravte ovocnou želé podle návodu na balení a rozprostřete ji na vrstvu krému.
Nechte dort v chladničce ztuhnout alespoň několik hodin, nejlépe přes noc.
Tipy:
Pro intenzivnější chutě můžete do krému přidat více rumu nebo použít likér.
Ovocnou želé můžete nahradit čerstvým ovocem, které pokladete na krém a přelijete želatinou.
Pokud máte rádi bohatší krém, můžete do něj přidat i rozpuštěnou čokoládu.