Opilá bábovka s jablky recept.
Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g cukru
200 g másla
4 vejce
1 prášek do pečiva
4 velká jablka
100 ml rumu
cukr a skořice na posypání
Recept:
Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Jablka oloupejte, vykrojíte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Dáte je do mísy a zalijte rumem, nechte chvíli odstát. Mezitím si v míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce, šlehejte po každém přidaném vejci. Poté vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečivo. Nakonec opatrně vmíchejte jablka s rumem.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut. Upečenost ověřte špejlí, která by měla být po zapíchnutí do těsta suchá. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, a pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Před podáváním bábovku posypte směsí cukru a skořice.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete použít místo bílého cukru hnědý.
- Pokud nemáte rum, můžete použít jiný alkohol, například brandy nebo calvados.
- Pro extra vlhkost můžete jablka místo nakrájení na kousky nastrouhat.
- Můžete přidat i rozinky nebo ořechy pro další texturu a chuť.