Omáčka z rajských jablíček recept


Omáčka z rajských jablíček recept.
Omáčka z rajských jablíček je tradiční česká pochoutka, která skvěle doplní různé pokrmy, zejména maso. Zde je podrobný recept na její přípravu.
Ingredience:

500 g rajčat, nejlépe zralých a šťavnatých
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1/2 lžičky mleté červené papriky
1/4 lžičky mletého černého pepře
1 lžíce hladké mouky
250 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 lžička octa nebo citronové šťávy

Postup:

Rajčata omyjte, pokud je potřeba, oloupejte. Toho dosáhnete tak, že je na pár sekund ponoříte do vroucí vody, poté do studené a kůže by se měla snadno sloupnout. Rajčata nakrájejte na malé kousky.
Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
Na pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a krátce osmahněte.
Přidejte nakrájená rajčata, cukr, sůl, papriku a pepř. Vše promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou.
Mouku rozmíchejte ve vodě nebo vývaru a pomalu ji přilévejte do omáčky za stálého míchání, aby se předešlo tvorbě hrudek.
Vařte dalších 5 až 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec omáčku dochuťte octem nebo citronovou šťávou pro zvýraznění chuti.

Tipy:

Pokud preferujete hladkou omáčku, můžete vše rozmixovat ponorným mixérem.
Pro intenzivnější chuť můžete přidat bylinky jako bazalka nebo oregano.
Tato omáčka je vynikající s těstovinami, jako základ pro pizzu nebo jako doplněk k masu.

Omáčka z rajských jablíček je skvělý způsob, jak využít sezónní rajčata a připravit si chutný doplněk k jídlu.