Omáčka k těstovinám recept


Omáčka k těstovinám recept.

Omáčka k těstovinám je základem mnoha oblíbených jídel. Tento jednoduchý recept vás naučí, jak připravit chutnou a rychlou rajčatovou omáčku.

Ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 plechovka (400g) krájených rajčat
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička cukru (volitelné, podle chuti)

Recept:

1. Na středně vysokém ohni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměkne a nezačne se zlatit, což trvá přibližně 5 minut.

2. Přidejte prolisovaný česnek a vařte dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.

3. Do pánve přidejte krájená rajčata spolu s oreganem, bazalkou, solí, pepřem a cukrem, pokud ho používáte. Promíchejte a nechte omáčku přejít k varu.

4. Snížte teplotu a nechte omáčku pomalu bublat s částečně přikrytou pánví asi 20 minut. Občas promíchejte. Omáčka by měla zhoustnout a prohloubit svou chuť.

5. Po dokončení vaření ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Omáčka je nyní připravena k podávání s vašimi oblíbenými těstovinami.

Tipy:

- Pro extra chuť můžete do omáčky přidat lžíci tomatového protlaku během vaření cibule.
- Pokud máte rádi pikantní omáčku, přidejte špetku červených chili vloček spolu s česnekem.
- Pro bohatší a krémovější omáčku můžete přidat několik lžic smetany nebo mascarpone krátce před dokončením vaření.
- Nezapomeňte omáčku podávat s čerstvě nastrouhaným parmezánem pro dodání hloubky chuti a luxusu.
- Omáčku lze také vychladit a uskladnit v lednici až na 5 dní nebo zamrazit pro pozdější použití.