Olejová majonéza třená recept


Olejová majonéza třená recept.

Ingredience pro olejovou majonézu třenou:
- 1 celé vejce
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa
- 200 ml oleje (nejlépe slunečnicového nebo řepkového pro lehkou chuť)
- sůl a bílý pepř podle chuti

Recept:
1. Do mixéru nebo hluboké nádoby vhodné pro ponorný mixér dejte celé vejce, hořčici, citronovou šťávu (nebo ocet), sůl a bílý pepř.
2. Mixér umístěte na dno nádoby a zapněte na nejnižší rychlost. Pomalu začněte přilévat olej, zpočátku opravdu jen kapkami, abyste zajistili, že majonéza začne správně emulgovat.
3. Jakmile vidíte, že směs začíná zhoustnout, můžete začít přidávat olej v tenčím pramínku, ale stále poměrně pomalu. Nespěchejte, protože příliš rychlé přidávání oleje může způsobit, že se majonéza "sekne".
4. Pokračujte v mixování a přidávání oleje, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Pokud je majonéza příliš hustá, můžete ji ředit malým množstvím vody nebo citronové šťávy.
5. Ochutnejte a případně dochutíte solí nebo citronovou šťávou. Majonézu přeneste do čisté sklenice a uložte v lednici. Správně připravená majonéza by měla v lednici vydržet až týden.

Tipy:
- Pro zajímavější varianty můžete experimentovat s přidáním různých bylinek nebo koření, jako je česnek pro aioli nebo jemně nasekaný kopr pro bylinkovou majonézu.
- Teplota ingrediencí může ovlivnit výsledek, pokud možno použijte vejce a hořčici v pokojové teplotě.
- Pokud se majonéza "sekne" a neemulguje správně, nezoufejte. Vezměte nové vejce a postupně do něj začleňujte "seklou" majonézu, abyste zachránili situaci.
- Pro extra jemnou a luxusní majonézu použijte extra panenský olivový olej, ale mějte na paměti, že bude mít výraznější chuť.