Olejová bábovka recept


Olejová bábovka recept.

Olejová bábovka je jednoduchý a rychlý dezert, který si zamilujete pro jeho vláčnost a nenáročnost na přípravu. Zde je recept na tento oblíbený moučník.

Ingredience:

- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 velká vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče pro aroma (volitelné)
- kakao pro tmavou variantu (volitelné)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte spolu hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
3. V jiné misce si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte mléko, olej, vanilkový cukr a pokud používáte, i citrónovou nebo pomerančovou kůru. Dobře promíchejte.
4. Suchou směs postupně přidávejte do mokré, míchejte do hladkého těsta. Pokud chcete udělat mramorovanou bábovku, odeberte část těsta a smíchejte ji s kakaem.
5. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Těsto nalijte do formy.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud není bábovka propečená (ověřte špejlí).
7. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:

- Pro extra svěží chuť přidejte do těsta nastrouhanou kůru z citrónu nebo pomeranče.
- Pro mramorový efekt můžete část těsta smíchat s kakaem a pak těsta ve formě proložit a lehce promíchat vidličkou.
- Pokud máte rádi vlhké dezerty, můžete hotovou bábovku potřít citrónovou polevou.
- Bábovku můžete po vychladnutí také pocukrovat nebo polit glazurou podle vlastního výběru.