Olejová bábovka recept


Olejová bábovka recept.

Ingredience:
mouka 250 g
cukr krupice 200 g
olej 125 ml
mléko 125 ml
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 balíček
vanilkový cukr 1 balíček
kakao 2 lžíce

Recept:
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr krupice, kypřicí prášek a vanilkový cukr. V jiné misce smíchejte tekuté ingredience: olej, mléko a vejce. Tyto dvě směsi následně spojte dohromady a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

Vezměte polovinu těsta a přendejte do jiné mísy. Do této poloviny přidejte kakao a dobře promíchejte, abyste získali tmavší těsto. Poté si připravte formu na bábovku, kterou vymažte trochou oleje a vysypte moukou.

Do formy střídavě vrstvěte světlé a tmavé těsto, aby vznikl zajímavý mramorový efekt. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Hotovost bábovky lze ověřit pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu bábovky. Pokud je špejle po vytáhnutí suchá, bábovka je hotová.

Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
Přidání několika kapek rumu do těsta může obohatit chuť bábovky.
Pro ještě bohatší mramorový efekt můžete použít vidličku nebo nožík k mírnému zamíchání světlého a tmavého těsta přímo ve formě před pečením.
Ujistěte se, že máte formu dobře vymazanou a vysypanou, aby se bábovka nepřilepila a byla krásně vláčná.