Okurkovo-mátová studená polévka recept.
Okurkovo-mátová studená polévka je ideální volbou pro osvěžení v horkých letních dnech. Tato lehká a osvěžující polévka nevyžaduje vaření, což ji činí rychlou a snadnou přípravou.
Ingredience
- 2 velké okurky oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 šálky jogurtu nebo kefíru
- 1 stroužek česneku, nadrcený
- 1 malá hrst čerstvé máty, jemně nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Na ozdobu pár listů máty
Recept
1. V mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixuj okurky, jogurt, česnek, nasekanou mátu, olivový olej a citronovou šťávu do hladka.
2. Ochutnej a přidej sůl a pepř podle chuti.
3. Polévku dej chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě dobře propojily.
4. Podávej studenou, ozdobenou listy máty.
Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžeš přidat trochu nakládaného jogurtu nebo trochu limetkové šťávy pro jemný citrusový nádech.
- Pokud preferuješ řidší konzistenci, můžeš přidat trochu studené vody nebo zeleninového vývaru.
- Pro veganskou variantu použij rostlinný jogurt místo běžného jogurtu.