Odpalované věnečky s karamelovou polevou recept


Odpalované věnečky s karamelovou polevou recept.

Odpalované věnečky s karamelovou polevou jsou sladká pochoutka, která si získá srdce mnoha mlsných jazýčků. Zde je postup, jak si je připravit spolu s několika tipy, které celý proces usnadní.

**Ingredience:**

Pro věnečky:

- 250 ml vody
- 100 g másla
- Špetka soli
- 1 lžička cukru
- 150 g hladké mouky
- 3-4 vejce (v závislosti na jejich velikosti)

Pro karamelovou polevu:

- 200 g cukru
- 100 ml smetany na šlehání
- 50 g másla
- Špetka soli

**Recept:**

1. Začneme přípravou těsta pro věnečky. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo, cukr a špetku soli. Směs přivedeme k varu.
2. Jakmile směs zhoustne, odstavíme hrnec z plotny a vmícháme mouku. Mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od hrnce.
3. Hrnec znovu postavíme na mírný oheň a za stálého míchání těsto "sušíme" přibližně minutu.
4. Těsto přesuneme do mísy a necháme trochu vychladnout. Postupně do něj zašleháme vejce. Měli bychom dostat hladké, lesklé těsto, které drží tvar.
5. Připravené těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme malé věnečky.
6. Věnečky pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé. Během pečení troubu neotvíráme, aby věnečky nespadly.
7. Mezitím si připravíme karamelovou polevu. V kastrolu rozpustíme cukr na středním plameni, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Opatrně přilijeme smetanu (směs bude silně bublat) a přidáme máslo. Vaříme, dokud směs nezhustne.
8. Hotové věnečky po vychladnutí poléváme karamelovou polevou a necháme ztuhnout.

**Tipy:**

- Při přidávání vajec do těsta je důležité je dobře zašlehat po každém přidaném vejci.
- Těsto pro věnečky musí být dostatečně tuhé, aby si udrželo tvar. Pokud se vám zdá příliš řídké, můžete přidat trochu mouky.
- Troubu během pečení opravdu neotvírejte, aby se věnečky nesrazily.
- Karamelovou polevu držte na mírném ohni, aby se nepřipálila. Pokud poleva ztvrdne příliš rychle, můžete ji na chvíli vrátit na oheň a přidat trochu smetany pro zředění.

S těmito kroky a tipy byste měli být schopni vykouzlit vynikající odpalované věnečky s karamelovou polevou, které potěší jak na pohled, tak na chuť.