Ochucená ztužená šlehačka recept.
Ochucená ztužená šlehačka je skvělý doplněk k mnoha dezertům, jako jsou dorty, koláče, palačinky, či jen tak na lžíci. Její příprava je jednoduchá a můžete ji ochutit podle vaší fantazie. Zde je základní recept a několik tipů, jak ochucenou ztuženou šlehačku udělat.
- Ingredience
- 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
- 2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru (pro vanilkovou příchuť)
- Ochucení dle výběru (kakao, skořice, citronová kůra, kávový extrakt, atd.)
- Recept
1. Smetanu ke šlehání nechte chvíli odpočívat v lednici, aby byla co nejchladnější.
2. Smetanu vlijte do hluboké mísy a začněte šlehat elektrickým šlehačem na střední rychlost.
3. Jakmile začne smetana nabírat na objemu, přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr.
4. Pokračujte ve šlehání, dokud smetana neztuhne a nevytvoří pevné špičky. Dávejte pozor, abyste smetanu nepřešlehali, jinak se rozdělí.
5. Po dosažení požadované konzistence smetanu ochutnejte. Pokud je potřeba, přidejte více cukru nebo vanilky.
6. Nyní přidejte vybrané ochucení a lehce ho vmíchejte do šlehačky.
7. Ochucenou ztuženou šlehačku použijte ihned, nebo ji uložte v lednici až do podávání.
- Tipy
- Pro čokoládovou šlehačku přidejte 2 až 3 lžíce kvalitního kakaa a dobře promíchejte.
- Pro osvěžující citronovou nebo pomerančovou šlehačku přidejte k šlehačce nastrouhanou kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Pokud chcete, aby byla šlehačka ještě pevnější, můžete přidat 1 až 2 lžičky ztužovače šlehačky, který přidávejte společně s cukrem.
- Pro kávovou příchuť rozpusťte 1 až 2 lžičky instantní kávy ve 2 lžících horké vody a směs nechte zchladit. Poté ji vmíchejte do šlehačky.
- Vždy používejte smetanu s vyšším obsahem tuku pro lepší výsledek a pevnější konzistenci.
Experimentujte s různými příchutěmi a vychutnejte si domácí ochucenou ztuženou šlehačku podle vlastního výběru.