Obrácený koláč s rebarborou a jahodami recept


Obrácený koláč s rebarborou a jahodami recept.

- Ingredience
- 200 g másla, plus trochu navíc na vymazání formy
- 200 g moučkového cukru
- 4 velká vejce
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kousky
- 250 g čerstvých jahod, nakrájených na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti
- Hnědý cukr, na posypání

- Recept
1. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte máslem dno a strany kulaté formy na dort o průměru 24 cm.
2. Na dno formy rovnoměrně rozložte nakrájenou rebarboru a jahody. Posypte lehce hnědým cukrem.
3. V míse utřete máslo s moučkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte.
4. Do směsi prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Přidejte vanilkový extrakt a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto nalijte na ovoce v formě a uhladěte povrch.
6. Pečte v předehřáté troubě 50-60 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a špejle vložená do středu vyjde čistá.
7. Nechte koláč chvíli vychladnout v formě, poté jej opatrně vyklopte na podnos tak, aby ovoce bylo nahoře.
8. Podávejte teplé nebo vychladlé, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

- Tipy
- Před vložením ovoce do formy můžete na dno posypat trochu kukuřičného škrobu, který pomůže absorbovat šťávu z ovoce.
- Pokud máte rádi jemnější kyselkavou chuť, můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu.
- Aby se ovoce nespálilo, můžete koláč během pečení přikrýt alobalem.
- Pokud máte k dispozici pouze zmrazené ovoce, nemusíte ho před použitím rozmrazovat. Připočítejte ale několik minut k celkové době pečení.