Obrácený koláč recept


Obrácený koláč recept
Obrácený koláč je klasický dezert, který se obvykle připravuje s ananasem, ale můžete použít i jiné ovoce podle vašeho výběru. Tento koláč se vyznačuje tím, že ovoce je uloženo na dno formy a těsto se nalévá na vrch. Po upečení se koláč obrátí tak, aby ovoce bylo nahoře.
Ingredience

1 plechovka ananasových koleček
100 g másla
100 g hnědého cukru
2 vejce
100 g bílého cukru
120 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
vanilkový extrakt podle chuti

Recept

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
Rozpusťte máslu a hnědý cukr společně v kastrolu na mírném ohni. Směs rozprostřete na dno kulaté formy na pečení.
Na směs másla a cukru rovnoměrně rozložte kolečka ananasu.
V míse smíchejte bílý cukr a vejce, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs.
Postupně přidávejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Dobře promíchejte.
Na závěr přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
Nalijte těsto přes ananas v pekáči.
Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut nebo dokud vrch koláče není zlatavý a pečený.
Nechte koláč chvíli vychladnout, poté ho opatrně obrátíte na talíř tak, že ananas bude nahoře.

Tipy

Pokud nemáte rádi ananas, zkuste použít jiné ovoce jako jsou jablka, švestky nebo broskve.
Přidání trochy rumu do těsta může koláči dodat zajímavou chuť.
Pro ještě bohatší chuť můžete na dno formy přidat karamel.

Tento koláč je výborný teplý i studený a může být podáván s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.