Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou recept.
Ingredience:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 500 g tvarohu v kostce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 g želatiny
- ovocná šťáva nebo voda
- ovoce na ozdobu
Recept:
Začněte přípravou piškotového těsta. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru krupice do pěny. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu s druhou polovinou cukru. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a následně opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů C asi 20 minut. Upečený piškot nechte vychladnout.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh promíchejte se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Želatinu namočte podle návodu na obalu, rozpusťte ji ve troše ovocné šťávy nebo vody a vmíchejte do tvarohové směsi.
Na vychladlý piškot rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Koláč nechte v chladničce alespoň 3 hodiny ztuhnout.
Před podáváním ozdobte koláč čerstvým ovocem podle sezóny nebo konzervovaným ovocem.
Tipy:
- Pro ještě lahodnější chuť můžete do tvarohové směsi přidat kůru z jednoho citronu nebo lžíci rumu.
- Piškotovou základnu můžete před nanesením tvarohové náplně pokapat ovocnou šťávou, aby byla šťavnatější.
- Pokud chcete, aby byla želatina v tvarohové směsi rovnoměrně rozložená, zamíchejte ji do tvarohu, když je ještě teplá, ale ne horká.