Nové brambory s česnekovým máslem a sýrovým dipem recept.
Ingredience:
- nové brambory (500 g)
- sůl
- 4 stroužky česneku
- 100 g másla
- čerstvý petrželový list (na posypání)
- 200 g kysané smetany
- 100 g strouhaného sýra (cheddar nebo jiný dle chuti)
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- pepř
Recept:
1. Brambory důkladně omyjte a vložte do vařící osolené vody. Vařte do měkka, asi 15-20 minut v závislosti na velikosti brambor. Odcedíte.
2. Mezitím si připravíte česnekové máslo. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V malém hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte do něj nasekaný česnek. Nechte na mírném ohni pár minut táhnout, ale pozor, aby česnek nezhnědl.
3. V míse smíchejte kysanou smetanu, strouhaný sýr, červenou papriku a oregano. Směs dochutíte solí a pepřem dle chuti.
4. Uvařené brambory rozložte na talíř nebo prkénko. Každou bramboru lehce rozmačkněte, aby se otevřela, ale zůstala celá.
5. Rozpuštěné česnekové máslo rovnoměrně rozlijte přes brambory. Posypte čerstvým petrželovým listem.
6. Připravený sýrový dip podávejte vedle brambor nebo přímo na nich.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do česnekového másla přidat i trochu citronové šťávy.
- Jestli máte rádi pikantnější, do sýrového dipu můžete přidat pár kapek chilli omáčky.
- Brambory můžete také grilovat místo vaření, získají tak krásnou křupavou kůrčičku.
- Jako sýr pro dip je skvělý také směs více druhů sýrů pro bohatší chuť.