Norské bochánky recept


Norské bochánky recept.

Norské bochánky jsou jednoduchý a chutný pokrm, který potěší na každém stole. Zde je recept na jejich přípravu.

- Ingredience
- 500 gramů hladké mouky
- 250 ml teplého mléka
- 1 balení suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 50 gramů rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
- mák nebo sezam na posypání

- Recept
1. V misce smíchejte teplé mléko s cukrem a suchým droždím. Nechte asi 10 minut odpočívat, aby droždí začalo pracovat.
2. Do větší mísy prosejte mouku a přidejte sůl. Přilijte připravenou směs s droždím a rozpuštěné máslo.
3. Vypracujte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Jestli je naopak příliš lepkavé, přidejte mouku.
4. Hotové těsto nechte na teplém místě kynout přikryté utěrkou asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na menší části. Každou část tvarujte do bochánku.
6. Bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě asi 15 minut kynout.
7. Před pečením bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo sezamem.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25-30 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.

- Tipy
- Před tvarováním bochánků si ruce navlhčete vodou, aby se těsto nelepilo.
- Pro extra křupavou krustu můžete do trouby při pečení vložit misku s vodou, která vytvoří páru.
- Pokud chcete bochánky s netradiční příchutí, přidejte do těsta bylinky jako je rozmarýn nebo tymián.
- Bochánky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se také hodí k zapečení s oblíbenou náplní na druhý den.

Doufám, že si přípravu norských bochánků užijete a že budou chutnat vám i vašim blízkým.