Noky z mouky recept


Noky z mouky recept.

- Noky z mouky

-# Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 75 ml vody nebo mléka
- moučka na posypání pracovní plochy

-# Recept
1. Ve velké misce smíchejte mouku se solí.
2. Přidejte vejce a pomalu začleňujte do mouky. Postupně přilévejte vodu nebo mléko a míchejte, dokud se těsto nespojí do hladké a mírně lepivé konzistence.
3. Pracovní plochu lehce posypte moučkou. Vezměte kus těsta a na pomoučené ploše jej vyválejte do dlouhého válečku o průměru asi 2 cm.
4. Nůžkem nebo nožem odřízněte malé kousky těsta, velikosti asi 1 cm. Každý kousek můžete lehce zpracovat dlaněmi, aby měl hladší povrch.
5. Velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Vhoďte noky a vařte zhruba 2-3 minuty od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
6. Uvařené noky vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat. Podávejte s omáčkou dle vaší chuti nebo jednoduše s máslem a bylinkami.

-# Tipy
- Pokud preferujete jemnější texturu noky, můžete do těsta přidat trochu více mléka.
- Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat nastrouhaný sýr nebo bylinky jako je petržel nebo kopr.
- Noky jsou vynikající s různými druhy omáček, od jednoduchého máslového přelivu s bylinkami, přes smetanové omáčky, až po robustní masové ragú.
- Pro extra křupavou variantu můžete uvařené noky ještě na chvíli opéct na pánvi s trochou másla nebo oleje dokud nezískají zlatavou barvu.
- Pokud máte malou kuchyň nebo chcete uspořit čas, noky můžete připravit i v předstihu a uskladnit je v mrazáku. Stačí je rozložit na plech, zamrazit a poté přesunout do sáčku nebo do uzavíratelné nádoby.