Noky se zelím recept.
**Ingredience:**
- 500 g bramborových noků (kupovaných nebo domácích)
- 500 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g uzeného masa (může být slanina, šunka, klobása podle chuti)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
**Recept:**
1. Nejprve si připravíme ingredience. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova.
3. Přidáme k cibuli uzené maso a osmahneme dozlatova. Poté přidáme prolisovaný česnek, majoránku a papriku, krátce osmahneme, aby se uvolnily aroma.
4. Následně přidáme kysané zelí (pokud je příliš kyselé, předem ho můžeme trochu propláchnout vodou). Dobře promícháme a podle potřeby osolíme a opepříme. Zelí dusíme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.
5. Mezitím si v jiné pánvi nebo hrnci uvaříme noky podle návodu na obalu.
6. Když jsou noky uvařené, scedíme je a přidáme k zelí. Vše důkladně promícháme a necháme projít teplem.
7. Podáváme teplé, můžeme posypat čerstvými bylinkami pro lepší chuť.
**Tipy:**
- Pokud máte raději pikantnější verzi, můžete přidat trochu chilli papričky nebo pár kapek tabasco omáčky.
- Jako doplněk můžete podávat s kopečkem kysané smetany na talíři.
- Aby byla jídla krémovější, můžete před přidáním noků do zelí vmíchat do zelí pár lžic kysané smetany.
- Toto jídlo je skvělé i jako zbytkové jídlo, mnohdy chutná ještě lépe druhý den po přípravě, když se chutě důkladně propojí.