Nočky se špenátem a slaninou recept.
Ingredience:
300 g listového špenátu
150 g slaniny
500 g noky (gnocchi)
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml smetany na vaření
sůl
pepř
olej
strouhaný sýr na posypání (volitelně)
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
3. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte, dokud není křupavá.
4. Špenát opereme a pokud je to potřeba, nakrájíme na menší kousky. Přidejte k cibuli a slanině na pánvi.
5. Když špenát zavadne, přidejte prolisovaný česnek a smažte dalších pár minut.
6. Mezitím v hrnci uvařte noky dle návodu na balení.
7. Sceděné noky přidejte k špenátu a slanině na pánvi. Dobře promíchejte.
8. Zalijte smetanou a nechte pár minut povařit, dokud směs nezhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
9. Před podáváním můžete jídlo posypat strouhaným sýrem.
Tipy:
Pokud chcete jídlo trochu oživit, můžete přidat trochu čerstvého chilli nebo kapku citronové šťávy, která dodá špenátu příjemný svěží nádech.
Pro lehčí variantu můžete použít místo smetany na vaření zakysanou smetanu nebo smetanu s nižším obsahem tuku.
Jako alternativu k slanině můžete použít kousky kuřecího masa nebo uzené tofu pro vegetariánskou verzi.
Nočky se špenátem a slaninou jsou vynikající nejen jako hlavní chod, ale můžete je servírovat i jako bohatou přílohu k masu.