New York Style Pizza recept.
- Ingredience
- 500 g hladké mouky (typu 00, pokud je dostupná)
- 325 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky suchého droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička sušeného oregána
- 250 g mozzarelly
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bazalkové listy pro ozdobu
- Recept
1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a suché droždí. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a hněťte, dokud těsto nebude hladké a pružné, což by mělo trvat přibližně 10 minut ručně nebo 5 minut v mísičce na těsto.
2. Těsto přendejte do mísy mírně potřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím v malém hrnci na středním ohni zahřejte trochu olivového oleje a osmažte česnek dozlatova. Přidejte rajčatový protlak, oregáno, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni 15 minut, poté odstavte z ohně a nechte vychladnout.
4. Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části (pro dva pláty pizzy). Každou část vyválejte na pomoučněné ploše na kruh o průměru asi 30 cm.
5. Předehřejte troubu na 250°C. Pokud máte kámen na pizzu, umístěte ho do trouby již při předehřívání.
6. Na připravené těsto rovnoměrně rozetřete rajčatovou omáčku, posypte nasekaným česnekem a sušeným oregánem. Na omáčku rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly.
7. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, než bude pizza zlatavá a sýr bublá.
8. Po vyjmutí z trouby ozdobte čerstvými bazalkovými listy. Nechte minutu odpočinout, poté nakrájejte a podávejte.
- Tipy
- Pro autentičtější chuť použijte mouku typu 00, která je v Itálii běžně používána na pizzu.
- Nebojte se těsto pořádně propracovat. Dobře vypracované těsto je klíčem k lehké a vzdušné pizze.
- Před pečením pizzu nechte na pokojové teplotě odpočinout asi 15 minut, což pomůže kvasnicím znovu se aktivovat.
- Pro křupavější spodek pizzy použijte kámen na pizzu nebo pečicí plech velmi dobře předehřátý v troubě.