Nepečený jablečný koláč recept


Nepečený jablečný koláč recept.

**Ingredience:**

- 1 balíček sušenek (např. Digestive)
- 120 g másla
- 500 g jablek
- 1 citron
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g tvarohu (měkkého)

**Recept:**

1. Sušenky rozdrtíme na drobné kousky, co nejvíce to jde. Můžete to udělat ručně nebo pomocí mixéru.
2. Roztavíme máslo a smícháme jej s rozdrcenými sušenkami. Tuto směs poté rozprostřeme do formy na koláč a utlačíme na dno, abychom vytvořili pevný základ koláče. Formu dáme do lednice, aby se základ ztuhl.
3. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka smícháme v míse s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Tuto směs necháme chvíli odstát.
4. Smetanu vyšleháme do tuha společně s vanilkovým cukrem. Poté opatrně vmícháme tvaroh.
5. Na ztuhlý sušenkový základ rozprostřeme polovinu smetanovo-tvarohového krému.
6. Na krém rovnoměrně rozprostřeme nastrouhaná jablka.
7. Zbytek smetanovo-tvarohového krému rozprostřeme na vrstvu jablek.
8. Koláč necháme v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout.

**Tipy:**

- Pro extra křupavost můžete do sušenkové směsi přidat nasekané ořechy.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, přidejte do jablkové směsi trochu hřebíčku nebo muškátového oříšku.
- Pro lehkou karamelovou chuť můžete jablkovou směs nechat před smícháním s ostatními ingrediencemi chvíli podusit na pánvi.
- Koláč můžete dozdobit čerstvými plody nebo ořechy pro krásný vizuální efekt.