Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne recept


Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne recept.

Ingredience:
mleté hovězí maso 500 g
mleté vepřové maso 500 g
vejce 2 ks
cibule 1 velká
česnek 3 stroužky
strouhanka 100 g
mléko 100 ml
sůl 1 lžička
mletý černý pepř 1/2 lžičky
majoránka 1 lžička
olej na smažení

Recept:
Začneme tím, že si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Tyto ingredience poté osmahneme na oleji dozlatova. Osmáhnutou cibuli a česnek necháme chvíli vychladnout.
V míse smícháme mleté hovězí a mleté vepřové maso. Přidáme vychladlou cibuli s česnekem, vejce, mléko a vše důkladně promícháme. Poté přidáme sůl, mletý černý pepř, majoránku a nakonec postupně přisypeme i strouhanku, dokud nezískáme hladkou a dobře formovatelnou směs.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na plech položíme pečicí papír a na něj tvarujeme ze směsi sekanou. Můžeme vytvořit buď jeden velký bochník, nebo několik menších, podle představ.
Sekanou pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 minut, dokud nezíská zlatavou krustu a není upečená i uvnitř.

Tipy:
- Místo strouhanky můžete použít i namočenou a vymačkanou žemli, což sekané dodá ještě jemnější konzistenci.
- Sekanou můžete obalit také ve slanině, která při pečení vytvoří krásnou chutnou kůrčičku a zároveň pomůže sekané zůstat šťavnatá.
- Pro ještě šťavnatější sekanou je dobré do směsi přidat trochu sterilovaného protlaku nebo kečupu.
- Pokud chcete zajímavější chuť, můžete přidat do směsi trochu nastrouhaného sýra nebo nakrájené olivy.
- Aby sekaná držela tvar a nepraskla, je důležité směs před pečením dobře promíchat, aby byla kompaktní, a pečení nezahajovat v příliš horké troubě.