Nejlepší mrkvový krém recept.
- Nejlepší mrkvový krém
**Ingredience**
- 500 g mrkve
- 1 středně velká brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky kurkumy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Na ozdobu: smetana nebo kokosové mléko, čerstvé bylinky
**Recept**
1. Mrkev a bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
2. V hrnci zahřejeme olivový olej a na něm zpěníme cibuli dozlatova. Přidáme česnek, zázvor a kurkumu a směs krátce orestujeme, aby se uvolnily aroma.
3. Přidáme nakrájenou mrkev a bramboru, promícháme a necháme chvíli restovat.
4. Zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni do změknutí zeleniny.
5. Po uvaření směs rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Osolíme a opepříme podle chuti.
7. Podáváme ozdobené smetanou nebo kokosovým mlékem a čerstvými bylinkami.
**Tipy**
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do polévky čili papričku nebo několik kapek tabaska.
- Mrkvový krém můžete dochutit také kapkou pomerančové šťávy pro osvěžující citrusový nádech.
- Pro ještě krémovější konzistenci můžete přidat do hotové polévky lžíci másla nebo trochu smetany.