Nejlepší makovec recept.
- Nejlepší Makovec
**Ingredience:**
- 250 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 200 g mletého máku
- šťáva a kůra z 1 citronu
- špetka soli
**Pro polevu:**
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
**Recept:**
1. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
2. V další míse smíchejte mléko, olej, vejce, citronovou šťávu a kůru.
3. Tekuté ingredience postupně vmíchávejte do suchých, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Přidejte mletý mák a dobře promíchejte.
5. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte tukem a vysypte moukou.
6. Těsto nalijte do formy a uhladíte.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, nebo dokud není makovec propečený (zkuste špejlí).
8. Po upečení nechte makovec vychladnout, poté ho vyklopte z formy.
9. Pro polevu smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou polevu.
10. Makovec polejte citronovou polevou a nechte ztuhnout.
**Tipy:**
- Před přidáním máku do těsta jej můžete zalít horkou vodou a nechat nabobtnat, to zvýrazní jeho chuť.
- Při servírování můžete makovec posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým ovocem.
- Pro ještě vláčnější makovec přidejte do těsta lžíci zakysané smetany.
S těmito kroky a tipy si můžete vychutnat opravdu bohatý a lahodný makovec.