(ne)Kynutý závin podle Lidušky recept


(ne)Kynutý závin podle Lidušky recept.

Ingredience pro nekynutý závin podle Lidušky:

- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- tvarohová náplň nebo jiná dle výběru (např. povidla, maková náplň)

Recept:

1. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
2. Přidejte moučkový cukr a vanilkový cukr, promíchejte.
3. Přidejte změklé máslo nakrájené na malé kousky a vejce. Zpracujte těsto, dokud není hladké a nelepí se.
4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut.
5. Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát o tloušťce přibližně 5 mm.
6. Rozetřete na těsto vybranou náplň.
7. Těsto pečlivě zrolujte.
8. Položte závin na plech vyložený pečicím papírem.
9. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
10. Nechte závin vychladnout a poté podávejte.

Tipy:

- Pokud máte rádi křupavější povrch, můžete závin před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Pro extra sladkou variantu můžete závin po upečení posypat moučkovým cukrem nebo polit čokoládovou polevou.
- Experimentujte s náplněmi! Kromě tvarohu a povidel můžete použít i jemně nakrájené ovoce, ořechy nebo čokoládu.
- Aby byl závin vláčný, nepečte ho příliš dlouho. Sledujte jeho barvu a jakmile je zlatavá, může být hotový.