Nákyp z vařeného pomeranče recept


Nákyp z vařeného pomeranče recept.

Ingredience:

- 2 velké pomeranče
- 100 g cukru
- 2 velké vejce
- 100 g mandlové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- Máslo na vymazání formy
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)

Recept:

1. Pomeranče důkladně umyjte a vložte je do hrnce s vodou. Vodu přiveďte k varu a pomeranče vařte asi 2 hodiny, dokud nezměknou. Po uvaření nechte pomeranče vychladnout.

2. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte formu na pečení máslem.

3. Rozkrojte vychladlé pomeranče na polovinu a odstraňte pecky. Celé pomeranče (včetně kůry) rozmixujte v mixéru na hladkou kaši.

4. Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem, dokud směs nezebělá. Poté postupně přidávejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Nakonec vmíchejte pomerančovou kaši.

5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut. Pečení sledujte, nákyp je hotový, když má zlatavou barvu a špejle vložená do středu vyjde čistá.

6. Po upečení nechte nákyp vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete nákyp posypat moučkovým cukrem.

Tipy:

- Pokud máte rádi intenzivnější pomerančovou chuť, přidejte do těsta nastrouhanou kůru z jednoho čerstvého pomeranče.
- Pro bezlepkovou variantu se ujistěte, že používáte bezlepkový prášek do pečiva.
- Nákyp můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě bohatší chuťový zážitek.
- Pokud máte raději sladší dezerty, můžete přidat více cukru do těsta nebo na hotový nákyp přidat sirup (například pomerančový nebo javorový).