Nákyp rýžový s pomerančem recept.
Ingredience:
- 1 šálek rýže
- 2 šálky mléka
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 velké pomeranče
- 3 vejce
- 1 lžíce másla
- špetka soli
Recept:
1. Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci přiveďte k varu mléko s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rýži a vařte na mírném ohni do změknutí, přibližně 20 minut. Občas promíchejte.
2. Mezitím si připravte pomeranče. Omyjte je, oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo tenké plátky. Odstraňte co nejvíce bílé kůry a pecek.
3. Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny.
4. Do uvařené rýže vmíchejte žloutkovou směs, přidejte kousky pomeranče (nechte si několik kousků na ozdobu) a dobře promíchejte.
5. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte do rýžové směsi.
6. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte trochou cukru. Do formy nalijte připravenou směs.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut nebo do zlatova. Povrch by měl být krásně zpečený a uvnitř nákyp jemný.
8. Po upečení nechte chvíli odpočinout a pak podávejte, ideálně ještě teplý. Ozdobte zbylými kousky pomeranče.
Tipy:
- Přidání kůry z pomeranče do rýže při vaření dodá nákypu intenzivnější chuť.
- Místo cukru můžete použít med nebo javorový sirup pro jemnější sladkost.
- Pro křupavější povrch posypte nákyp před pečením trochou demerarového cukru.
- Tento nákyp můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě bohatší chuťový zážitek.