Nakládaný králík se zakysanou smetanou recept.
Ingredience pro nakládaný králík se zakysanou smetanou zahrnují králíka, který je rozporcovaný na menší kusy, cibuli, mrkev, petržel a kořen celera. Dále je potřeba ocet, voda, sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření a česnek. Pro omáčku se používá zakysaná smetana, mouka a trochu cukru.
Recept začíná tím, že králíka omyjeme a osolíme. Na pánvi na oleji nebo sádle orestujeme králíka dozlatova. V hrnci přivedeme k varu vodu s octem, sůl, nové koření, pepř, bobkové listy a na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a kořen celera. Přidáme osmaženého králíka a uvaříme do měkka. Nakonec do hrnce přidáme prolisovaný česnek.
Pro omáčku v malém hrnci rozpustíme trochu másla, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Poté přilijeme trochu vývaru z hrnce s králíkem a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a cukr.
Tipy pro dokonalý nakládaný králík: Místo octa můžete použít bílé víno pro jemnější chuť. Králíka nechte marinovat přes noc v lednici, aby byl měkčí a chutnější. Omáčku můžete dochutit i trochou citronové šťávy nebo kopru pro osvěžující nádech. Podávejte s knedlíkem nebo pečenými bramborami.