Nakládaný bůček recept.
- Ingredience
- 1 kg bůčku
- 2 lžíce mořské soli
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky černého pepře
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky chilli vloček (volitelné)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 svazek čerstvého kopru
- Recept
1. Bůček očistěte a pokud je potřeba, odstraňte přebytečný tuk. Bůček poté nakrájejte na menší kousky, přibližně 5 cm široké.
2. V misce smíchejte mořskou sůl, cukr, černý pepř, rozdrcené stroužky česneku, mletý zázvor, sušený tymián, chilli vločky a drcený kmín. Tato směs bude vaší nakládací směsí.
3. Každý kousek bůčku důkladně obalte nakládací směsí. Ujistěte se, že jsou všechny strany dobře pokryty.
4. Nakládaný bůček vložte do plastového sáčku nebo uzavíratelné nádoby. Pokud máte, přidejte čerstvý kopr.
5. Uzavřenou nádobu nebo sáček vložte do chladničky a nechte bůček marinovat nejméně 24 hodin, ideálně však 48 hodin. Během marinování několikrát bůček promíchejte nebo sáček/nádobu otočte, aby se marináda rovnoměrně rozprostřela.
6. Po dokončení marinování bůček vyjměte z chladničky a nechte ho asi hodinu přijít na pokojovou teplotu.
7. Před vařením bůček důkladně opláchněte pod studenou vodou, aby se odstranil přebytek soli a koření.
8. Bůček můžete upéct v troubě, na grilu nebo ho pomalu uvařit na sporáku podle vaší preferované metody.
- Tipy
- Pro hlubší chuť marinády můžete k nakládací směsi přidat trochu javorového sirupu nebo medu.
- Pokud máte rádi kouřovou chuť, přidejte do směsi trochu kouřové papriky.
- Nakládaný bůček je skvělý nejen samotný, ale i jako přísada do polévek, omáček nebo na pizzu.
- Při nakládání pokud možno používejte skleněnou nebo keramickou nádobu místo kovové, aby se předešlo nežádoucím chemickým reakcím.