Nakládané masové kostky dušené na cibuli recept


Nakládané masové kostky dušené na cibuli recept.

Nakládané masové kostky dušené na cibuli jsou tradiční a velmi oblíbené jídlo, které se hodí jak k obědu, tak k večeři. Tento recept je relativně jednoduchý, ale vyžaduje trochu času na marinování maso, což je klíčem k dosažení perfektní chuti.

Ingredience:
- 1 kg hovězího masa (nejlépe plec nebo kýta), nakrájeného na kostky
- 3 velké cibule, nakrájené na kroužky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce oleje
- 150 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pro marinování:
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:
1. Nejprve připravte marinádu smícháním sojové omáčky, olivového oleje, dijonské hořčice, soli a pepře v míse. Přidejte nakrájené maso, dobře promíchejte tak, aby bylo maso ze všech stran obaleno marinádou. Přikryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
2. V hluboké pánvi na středně vysokém ohni zahřejte olej a přidejte marinované maso (marinádu si nechte). Maso restujte, dokud není ze všech stran hezky opečené. Přidejte cibuli a česnek a dusíte, dokud cibule nezměkne.
3. Přilijte červené víno, rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, tymián, bobkové listy a zbylou marinádu. Promíchejte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
4. Během dušení podle potřeby přidejte trochu vody, aby maso nebylo suché a omáčka nevypařila.
5. Před podáváním odstraňte bobkové listy, dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Tipy:
- Vyzkoušejte tento recept i s jinými druhy masa, například s vepřovým nebo kuřecím.
- Marinádu můžete obměnit podle svého gusta, například přidáním chilli nebo čerstvých bylinek.
- Podávejte s bramborovou kaší, pečenými bramborami nebo rýží a zeleninovou oblohou pro kompletní jídlo.
- Nebojte se experimentovat s různými druhy vína v receptu, které mohou výrazně ovlivnit konečnou chuť pokrmu.