Nadýchané špenátové lívance recept


Nadýchané špenátové lívance recept.

Ingredience:
- 200g špenátu (může být čerstvý nebo mražený)
- 1 šálek mléka
- 2 vejce
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení

Recept:
1. Pokud používáte čerstvý špenát, umyjte ho a nechte okapat. Mražený špenát nechte rozmrazit a dobře vymačkejte veškerou vodu.
2. V mixéru rozmixujte špenát s mlékem dokud nezískáte hladké špenátové mléko. Přilijte vejce a krátce promíchejte.
3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte špenátovou směs a důkladně promíchejte do hladkého těsta.
4. Rozpalte pánev s trochou oleje na střední teplotu. Lžící kladte těsto na pánev a formujte lívance. Smažte z obou stran dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
5. Hotové lívance servírujte hned, můžete přidat zakysanou smetanu, jogurt nebo oblíbenou omáčku.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantní, můžete do těsta přidat trochu červené papriky nebo jemně nasekanou chilli papričku.
- Pro ještě nadýchanější lívance můžete bílky oddělit od žloutků a bílky vyšlehat do tuhého sněhu, který na závěr opatrně vmícháte do těsta.
- Lívance jsou skvělé nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha k masu nebo jako součást vegetariánského menu.
- Pro zdravější variantu můžete použít celozrnnou nebo jinou speciální mouku a část mléka nahradit vodou.
- Experimentujte s doplňky do těsta – dobře se hodí například nasekané ořechy, semínka nebo kousky sušeného ovoce.