Nádivka z rozvařených švestek recept


Nádivka z rozvařených švestek recept.

Nádivka z rozvařených švestek je lahodná a jednoduchá příloha či dezert, která dokonale doplní různé pokrmy. Připravuje se z několika základních ingrediencí a její příprava není složitá.

Ingredience
- 500 g švestek, nejlépe čerstvých
- 200 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce škrobu (například kukuřičného)
- 1 lžíce citronové šťávy

Recept
1. Nejprve švestky omyjte, rozpulte a odstraňte kameny. Pokud používáte čerstvé švestky, doporučuje se je nakrájet na menší kousky pro rychlejší a rovnoměrnější vaření.
2. V kastrolu přiveďte k varu 200 ml vody společně s cukrem a švestkami. Pomalu vařte, dokud švestky nezměknou a nezačnou se rozpadat. To obvykle trvá asi 10-15 minut.
3. Přidejte mletou skořici a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
4. V malém hrnku smíchejte škrob s trochou vody, aby vznikla hladká směs. Tuto směs poté pomalu přilijte do vařících se švestek za stálého míchání, dokud nádivka nezhoustne.
5. Vařte ještě asi 2 minuty a poté odstavte z ohně. Nádivku nechte mírně vychladnout před podáváním.

Tipy
- Pro extra dochucení můžete přidat do nádivky na začátku vaření pár hřebíčků nebo anižové hvězdičky, které před podáváním odstraníte.
- Tato nádivka je výborná jako doplněk k masovým pokrmům, ale skvěle se hodí i jako náplň do palačinek nebo jako topping na vanilkovou zmrzlinu.
- Pokud dáváte přednost hladší konzistenci, můžete hotovou nádivku rozmixovat ponorným mixérem.
- Pro lehkou a osvěžující variantu můžete část vody nahradit bílým vínem.

Tato jednoduchá, ale přesto chutná nádivka přináší do vaší kuchyně vůně podzimu a obohacuje mnoho různých pokrmů. Experimentujte s přidáním různých koření, aby se příchuť nádivky ideálně hodila k vašim oblíbeným jídlům.