Muffiny s lentilkami recept


Muffiny s lentilkami recept.

Ingredience:

- 1 hrnek (cca 200 g) červených čoček
- 2 hrnky vody
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek drobně nasekané čokolády nebo čokoládových čipů (nepovinné)
- 1/2 hrnku ořechů podle výběru, nasekaných (nepovinné)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na muffiny, vložte do ní papírové košíčky.

2. Vařte čočku: V malém hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, přidejte červené čočky a vařte na mírném ohni 10-15 minut, dokud nezměkne. Poté scedíte a necháte vychladnout.

3. Suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.

4. Mokré ingredience: V jiné míse dobře promíchejte vychladlé čočky, vejce, olej, cukr a vanilkový cukr (nebo extrakt) do hladka.

5. Spojte ingredience: Pomalu přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nejsou dobře spojené. Pokud používáte, vmíchejte čokoládu a ořechy.

6. Naplňte formu: Rozdělte těsto rovnoměrně do připravené formy na muffiny.

7. Pečení: Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud špejle vložená do středu muffinu nevyjde čistá.

8. Chlazení: Nechte muffiny vychladnout v formě na 5 minut, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Čočku můžete nahradit jinými druhy luštěnin pro různé nutriční profily a chutě.
- Experimentujte s přísadami: Můžete přidat různé druhy ovoce, ořechů nebo koření (např. skořici) pro různorodost chutí.
- Pro veganskou verzi vyměňte vejce za vhodnou náhradu (např. chia semínka namočená ve vodě) a použijte veganskou čokoládu.
- Uchovávání: Muffiny uchovávejte v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě, vydrží až 3 dny. Pro delší skladování je můžete zamrazit.

Užijte si tyto neobvyklé, ale výživné muffiny!