Muffiny s banánem a čokoládou recept.
- Ingredience
- 2 zralé banány
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 100 g čokolády (nasekané na kousky nebo čokoládové kapky)
- Špetka soli
- Recept
1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
2. V míse rozmačkejte banány na kaši. Přidejte vejce, mléko a olej a vše důkladně promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a špetku soli.
4. Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové kapky.
5. Těsto rozdělte do připravených košíčků, každý naplňte asi do 3/4 výšky.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut nebo dokud nejsou muffiny zlatavé a po zapíchnutí špejle do středu muffinu vyjde čistá.
7. Nechte muffiny chvíli vychladnout v formě, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Tipy
- Pro extra vlhké muffiny přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
- Můžete experimentovat s přidáním oříšků nebo sušeného ovoce pro další texturu a chuť.
- Pokud máte rádi výraznější banánovou chuť, použijte opravdu zralé banány, které jsou téměř černé.
- Aby se čokoláda nerozplynula příliš do těsta, můžete kousky čokolády před vmícháním obalit v troše mouky.
- Pro zdravější variantu můžete část mouky nahradit celozrnnou moukou a cukr snížit nebo částečně nahradit medem nebo javorovým sirupem.