Muffinky recept.
- Ingredience:
- 2 šálky mouky
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek (případně jiného ovoce podle chuti)
- Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C a připravte si muffinkovou formu, kterou buď vyložíte papírovými košíčky, nebo vymažete tukem.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu bikarbonu a sůl.
3. V jiné míse důkladně promíchejte mléko, rostlinný olej, vejce a vanilkový extrakt.
4. Suchou směs postupně přilévejte do mokré směsi, míchejte jen tolik, aby se suroviny spojily. Dbejte na to, aby těsto zůstalo hrudkovité.
5. Nakonec opatrně vmíchejte borůvky.
6. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených formiček.
7. Pečte 20-25 minut, nebo dokud vrcholky muffinek nebudou zlatavé a tester vložený do středu muffinky nevyjde čistý.
8. Nechte muffinky chvíli v formě odpočinout, poté je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Tipy:
- Jestliže používáte mražené ovoce, nemusíte ho před přidáním do těsta rozmrazovat. Přidejte ho přímo zmrazené, aby se během pečení nepustilo příliš mnoho šťávy.
- Abyste se vyhnuli přílišnému míchání těsta, které by mohlo způsobit, že muffinky budou tvrdé a gumovité, použijte k míchání velkou lžíci nebo špachtli a snažte se suroviny jen lehce spojit.
- Pro extra křupavý vrchol muffinek můžete před pečením posypat vrch surovým cukrem.
- Experimentujte s přidáním různých druhů ovoce nebo dokonce čokoládových kousků pro různé chutě a textury.