Mud cake recept


Mud cake recept.

Mud cake, neboli bahenní dort, je bohatý, vlhký a intenzivně čokoládový dezert. Jeho příprava není složitá a výsledek stojí za to. Zde je návod, jak na to.

Ingredience:

- 250 g másla
- 200 g tmavé čokolády
- 2 šálky (500 ml) cukru
- 1 šálek (250 ml) vody
- 1/3 šálku (80 ml) silného espresso kávy nebo silné instantní kávy
- 1/3 šálku (35 g) kakaového prášku
- 1 šálek (150 g) hladké mouky
- 1/2 šálku (75 g) polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 1/3 šálku (80 ml) oleje

Recept:

1. Předehřejte troubu na 160 stupňů C. Dno a strany dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
2. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s čokoládou, cukrem, vodou a kávou. Nechte směs lehce vychladnout.
3. Do čokoládové směsi prosejte kakaový prášek, hladkou a polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva. Dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky.
4. Do směsi přidejte vejce a olej a důkladně promíchejte, dokud nebude hladká.
5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 20 minut nebo dokud není dort pevný na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá.
6. Nechte dort vychladnout ve formě, poté přendejte na servírovací talíř.

Tipy:

- Pokud chcete dosáhnout ještě intenzivnější čokoládové chuti, přidejte do těsta hrst čokoládových kousků nebo čokoládových čoček.
- Pro dokonalou texturu nechte dort po upečení vychladnout přes noc v lednici. Díky tomu se chutě skvěle spojí a dort bude krásně vlhký.
- Mud cake se výborně kombinuje s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Pro extra lesk můžete dort přelít čokoládovou polevou nebo ganache. Jednoduše rozpusťte čokoládu s trochou smetany a rozetřete po vrcholu dortu.

S těmito kroky a tipy si můžete užít bohatý a dekadentní mud cake, který potěší každého milovníka čokolády.