Mrkvový koláč s tvarohovým krémem recept.
Mrkvový koláč s tvarohovým krémem je oblíbeným dezertem, který kombinuje vláčnost mrkvového těsta a jemnost tvarohového krému. Pro přípravu tohoto koláče budete potřebovat následující ingredience:
Pro těsto:
- 200 g jemně nastrouhané mrkve
- 150 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
Pro tvarohový krém:
- 400 g měkkého tvarohu v kelímku
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte máslem a vysypte moukou formu na pečení.
2. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, moučkový cukr a olej. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
3. Ve druhé míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Postupně přidávejte suchou směs do mrkvové směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud koláč není upečený. Po upečení nechte koláč vychladnout.
5. Mezitím si připravte tvarohový krém. Měkké máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte tvaroh a míchejte, dokud nevznikne jemný krém.
6. Vychladlý koláč potřete tvarohovým krémem a nechte v chladničce odpočinout nejméně hodinu, než podáváte.
Tipy pro dokonalý mrkvový koláč s tvarohovým krémem:
- Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta hrst rozinek nebo ořechů.
- Aby byl krém dokonale hladký, použijte tvaroh dvojnásobně promíchaný nebo si ho před použitím propasírujte.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do krému přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
- Mrkvový koláč je ještě lepší druhý den, kdy si všechny chutě "sednou". Doporučuji tedy připravit ho den předem.