Mrkvový koláč recept


Mrkvový koláč recept.

Ingredience:
- 400 g mrkve
- 4 vejce
- 200 ml oleje
- 250 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů (volitelně)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu (volitelně)

Na krém:
- 200 g másla
- 300 g krémového sýra (typu Philadelphia)
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nadrobno.
2. Ve velké míse smíchejte vejce s olejem a moučkovým cukrem. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, mleté ořechy, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Tuto suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi, přitom stále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Pečte přibližně 1 hodinu, nebo dokud nejsou vrcholy koláče pevné a testovací špejle nevyjde čistá.
5. Nechte koláč úplně vychladnout, než ho potřete krémem.

Na krém:
1. Měkké máslo smíchejte s krémovým sýrem do hladka. Postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový extrakt, až vznikne hladký krém.
2. Vychladlý koláč potřete krémem a podle chuti ozdobte.

Tipy:
- Pro extra vlhký koláč přidejte do těsta pár lžic ananasového kompotu.
- Místo mletých ořechů můžete použít také mleté mandle nebo lískové oříšky pro odlišnou chuť.
- Koláč můžete ozdobit nastrouhanou mrkví, ořechy nebo jedlými květy pro krásný vzhled.
- Pokud máte raději méně sladký krém, snižte množství moučkového cukru podle chuti.
- Koláč je ještě lepší druhý den, když si chutě "sednou", takže neváhejte a připravte ho den předem!