Mrkvový koláč recept


Mrkvový koláč recept.

Mrkvový koláč je oblíbený dezert, který kombinuje sladkost a svěžest mrkve s kořenitým nádechem. Tento recept je snadný na přípravu a výsledkem je vláčný a chutný koláč.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 4 středně velké mrkve
- 200 ml rostlinného oleje
- 4 velká vejce
- 200 g hnědého cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g nasekaných vlašských ořechů (volitelné)

Krémem:
- 200 g měkkého krémového sýra
- 50 g másla při pokojové teplotě
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte moukou formu na bábovku nebo jinou formu na pečení.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
3. Nastrouhejte mrkve na jemném struhadle. Měli byste mít asi 2 šálky nastrouhané mrkve.
4. Ve velké míse smíchejte olej, vejce, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Přidejte suché ingredience a míchejte, dokud nejsou spojené.
5. Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy, pokud používáte, a promíchejte.
6. Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 45 minut nebo dokud koláč není upečený. To zkontrolujete tak, že do něj zapíchnete špejli a vyjde čistá.
7. Nechte koláč vychladnout v formě na 10 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Krémem:
1. Smíchejte měkký sýr, máslo, moučkový cukr a vanilkový extrakt dohladka.
2. Rozetřete nebo nastříkejte na úplně vychladlý koláč.

Tipy:
- Pro extra vláčnost přidejte do těsta 1/2 šálku jablečného pyré.
- Místo vlašských ořechů můžete použít pekanové nebo je zcela vynechat pro alergiky.
- Aby byl koláč ještě bohatší na chuť, přidejte do těsta hrst rozinek nebo sušeného ananasu.
- Krém můžete ochutit také skořicí nebo kůrou z citrónu pro svěží twist.
- Koláč je výborný i bez krému, pokud preferujete méně sladké varianty.